Afișări de pagină luna trecută

joi, 10 martie 2016

VETERINARIA



CALUL MEU ARE COLICA. CE SA FAC?

          Toti proprietarii de cai au auzit de ea, si fara greseala a fost denumita inamicul numarul 1 al calului. Dar ce este colica? Dintre toate afectiunile intalnite la cai, colica este probabil una dintre cele mai periculoase. Totusi colica nu este o boala in sine, ci un sindrom care exprima o durere puternica, de obicei de origine abdominala -adica intestinala sau gastrica, dar se poate datora si unei imbolnaviri hepatice, renale, peritoneale sau musculare. Iata care sunt cele mai intalnite exemple:
- Spasmul intestinal
- Obstructia intestinului cu diverse formatiuni –enteroliti, fecaloame sau ghemuri de paraziti
- Coprostaza ( constipatia)-deshidatatrea continutului din intestinul gros, ca urmare a adaparii insuficiente sau a unur furaje de proasta calitate (multe paie, fan imbatranit)
- Acumularea de nisip in intestin - sabloza
- Strangulatia intestinala
- Deplasarea si / sau torsiunea unei anse intestinale
- Enterita ( inflamarea mucoasei intestinale)
- Herniile
- Ulcerul gastric
- Nefritele
        Cum ne dam seama cand un cal are colica? In primul rand va aparea o stare de neliniste, masticatii in gol (bruxism), tendinta de flexare a capului si de a isi privi abdomenul (autoascultatie), ridicarea buzei superioare, incercari de defecare si urinare, cresterea frecventei cardiace la peste 50 batai/ minut, care pe masura ce se agraveaza se transforma in agitatie, lovire, cu picioarele in pamant, culcari si ridicari frecvente uneori chiar tendinta de rostogolire. Calul nu mai consuma furajele si nici apa. In colicile grave devine foarte greu de stapanit, transpira pe tot corpul, se tranteste de la inaltime. Uneori poate aparea diareea, sau din contra constipatia, cu eliminarea unor crotine deshidratate.

       Ce facem daca suspectam calul de colica? In primul rand anuntam veterinarul. Chiar si o colica care aparent evolueaza cu simptome usoare poate deveni periculoasa daca nu se intervine la timp. In primul rand trebuie evacuata toata mancarea calului, iar acesta trebuie impiedicat sa mai consume furaje pana la sosirea medicului. Pregatiti un asternut gros de rumegus sau paie. Daca calul vrea sa consume apa, i se poate administra , dar in cantitati mici, cate 3-4 litri, impiedicand astfel deshidratarea excesiva. O plimbare la pas , eventual trap usor poate calma calul si de obicei il impiedica sa se tranteasca. Unele colici pot ceda de la sine dupa 30 de minute, plimbare la trap si sau la pas, dar nu va bazati pe acest lucru. Fiti pregatit sa acordati medicului tot ajutorul, inclusiv sa-i raspundeti la intrebari legate de furajele pe care le-a consumat calul in ultimul timp, exercitiile sau munca efectuata, ultima data cand a fost adapat, etc.
         Este cazul sa administram singuri tratament inainte de sosirea medicului? Dupa cum am enuntat la inceput, sunt multe tipuri de colici, fiecare beneficiind de un tratament aparte. Tineti legatura telefonica cu medicul, acesta va poate indruma in alegerea unui medicament daca este cazul. ATENTIE! Majoritatea produselor folosite pentru calmare si a antiinflamatoarelor sunt caustice si iritante si se administreaza strict intra-venos. Administrarea intra-musculara poate fi foarte dureroasa si poate duce la necroze ale muschilor si infectii severe. De asemenea pot masca anumite manifestari si astfel sa induca medicul in eroare cand va consulta calul. De aceea, in cazul in care i s-au administrat calmante ar fi bine sa-i spuneti medicului doza si ora la care au fost administrate.
Dupa ce veterinarul va v-a pune cateva intrebari scurte si la obiect, va incepe sa examineze calul:frecventa cardiaca, temperatura, culoarea mucoaselor, o ascultatie abdominala folosind stetoscopul. Apoi, acesta poate seda calul, pentru a-l calma sau pentru a-l pregati pentru manoperele viitoare, care sunt putin mai invazive, dar foarte utile in stabilirea unui diagnostic, cum sunt examenul transrectal, prin care veterinarul poate palpa colonul calului (intestinul gros)  si uneori si portiuni din intestinul subtire, stabilind daca acesta e plin de gaze sau continut deshidratat (constipatie) sau daca exista vreo deplasare sau torsiune a anselor intestinale. Ecografia e si ea foarte utila alaturi  de punctia abdominala si sondajul gastric. Prin sondaj intelegem plasarea unui tub special de silicon care e introdus prin nara calului pana in stomacul acestuia. Pe langa rolul de diagnostic sau de eliminare a lichidelor si gazelor in exces din stomac, prin acesta se pot administra cantitati importante de lichide, purgative (sulfat de magneziu, ulei de parafina), electroliti, care sa combata deshidratatrea si sa ajute la eliminarea continutului stagnat in intestin. Punctia abdominala permite colectarea unei cantitati mici de lichid peritoneal si apoi analizarea acestuia.

         Cat de periculoasa este o colica?
Majoritatea cazurilor se rezolva printr-o terapie instituita corect si la timp, care include administrarea de calmante, produse cu efect antiinflamator, purgative, protectoare gastrice, sedative, administrare de perfuzabile, etc sau pur si simplu prin dieta alimentara. E foarte important sa ascultati de sfaturile medicului si sa tineti calul la dieta recomandata. De asemenea, efortul trebuie introdus treptat.
          Totusi, conform statisticilor, un numar de 7 cai din 100 nu raspund la tratamentele conservative si necesita interventie chirurgicala in scop de diagnostic sau curativ. Acetia pot suferi de o torsiune intestinala, invaginatie sau de o deplasare a unei portiuni din intestin. De aceea, la sugestia medicului, este vitala trimiterea acestora in cel mai scurt timp la cea mai apropiata clinica veterinara pentru investigatii suplimentare sau remediere prin interventie chirurgicala. Cu cat mai repede, cu atat sansele de reusita in caz de interventie chirurgicala sunt mai mari.

De ce nu urineaza caii cu colica? Durerea abdominala foarte puternica provoaca un spasm la nivelul trigonului (sfincterului) vezical, impiedicand astfel eliminarea urinii din vezica urinara.

Ce sa nu-i facem unui cal cu colica?
- Sa nu-l obosim prea mult. Riscam sa avem nu doar un cal cu o durere excesiva, ci si unul extenuat
- Sa nu-i administram diuretice (furosemidul de departe este cel mai periculos) Acestea, pe fondul deshidratarii pot induce dezechilibre electrolitice puternice, stare de soc sau insuficienta renala
Cum prevenim colicile?
-Asigurati-va ca are la discretie apa de calitate si in cantitatea suficienta. Iarna caii sunt susceptibili la constipatie deoarece consuma doar furaje uscate si au tendinta de a bea putina apa, mai ales daca aceasta este foarte rece. Montarea unor rezistente speciale pe tevile de apa care vor incalzi apa si vor preveni inghetarea acesteia este foarte benefica.
-Un examen stomatologic anual va exclude existenta anomaliilor dentare care il vor impiedica sa mestece corespunzator furajele
-In primavara, iarba verde va fi introdusa treptat
-Introducerea probioticelor in furaje, mai ales in perioadele de risc ( iarna, primavara)   va duce la imbunatatirea digestiei.
Dr Dan Ignatescu DVM, MVSc
Clinica Ecvina Sirioara – Sieuriver Vet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu