Afișări de pagină luna trecută

luni, 11 aprilie 2016


       RUFFIAN






Ruffian (17 aprilie 1972 - 07 iulie 1975) a fost o campioana a curselor de cai din America. Ruffian este clasata printre cei mai de top cai de curse din SUA ai secolului 20 de revista Blood-Horse. Povestea ei a fost spusa în 2007 filmul Ruffian.

Cariera

O  iapa murga sau murg inchis, Ruffian a fost fatat la Claiborne Farm, lângă Paris, Kentucky. Ea a fost crescuta de Stuart S. Janney, Jr. si Barbara Phipps Janney, proprietarii Locust Hill Farm in Glyndon, Maryland. Ruffian a fost din armasarul, Reviewer (Bold Ruler, tatal lui Secretariat) și din iapa Shenanigans (din native Dancer). Ca yearling și la varsta de 2 ani, ea a fost antrenata de Frank Y. Whiteley, Jr.

A fost numita "Regina iepelor" dupa ce a castigat Eclipse Award pentru cea mai buna manza de doi ani in 1974 si Tripla Coroana a iepelor in 1975. A fost neinvinsa in primele sale 10 curse, in medie la 8 lungimi fata de ceilalti cai din cursa. Prima sa cursa a castigat-o la 15 lungimi si cu record de pista. Toate cursele in care a alergat au fost castigate din pozitia de lider al cursei de la inceput la sfarsit. O parte din ele fiind alergate in conditiile unor mici accidentari.

Toate recordurile sale, cu exceptia unuia, inca nu au fost doborate. Singurul doborat este in Mother Goose Stakes, de catre Rachel Alexandra in 2009 cu o victorie la 19 lungimi.

In anul 1975 la Belmont, in cursa cu numarul 11, un head to head cu Foolish Pleasure (castigator Kentucky Derby), incalecat de Braulio Baeza. Pe hipodrom erau 50 mii de oameni si 20 de milioane de telespectatori. La iesirea din poarta de start Ruffian si-a lovit umarul foarte puternic de poarta, reusind insa sa se echilibreze. La 600 de metri dupa start, sesamoizii din piciorul drept fata au cedat si desi jockey-ul a incercat sa o opreasca ea a continuat sa alerge, incercand sa castige cursa.

A fost operata timp de 3 ore in incercarea de a o salva. Cand anestezia a trecut, a incercat sa se ridice si sa alerge, fiind greu de controlat. Lovindu-si picioarele in permanenta, cu ghipsul si-a distrus si genunchiul, inclusiv operatia s-a deschis, facand imposibila incercarea de a o salva, fiind eutanasiata la scurt timp dupa acest eveniment.

Acest eveniment a generat inventarea unei piscine de recuperare dupa operatie, astfel incat caii cand se trezesc dupa anestezie sa nu se mai poata accidenta.

Ruffian este inmormantata langa punctul de finish al hipodromului Belmont. In 2009 s-au pus bazele Ruffian Medical Center la Blemont, care a costat 18 milioane de dolari.

 

Pedigree of Ruffian
Sire
Reviewer
Bold Ruler Nasrullah Nearco
Mumtaz Begum
Miss Disco Discovery
Outdone
Broadway Hasty Road Roman
Traffic Court
Flitabout Challedon
Bird Flower
Dam
Shenanigans
Native Dancer Polynesian Unbreakable
Black Polly
Geisha Discovery
Miyako
Bold Irish Fighting Fox Sir Gallahad
Marguerite
Erin Transmute
Rosie O'Grady






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu